Yabancılar İçin Rehber
YABANCILAR İÇİN TÜRKİYE’DE TAŞINMAZ SATIN ALMA İŞLEMLERİ REHBERİ
İşbu rehber, yabancı uyruklu gerçek şahısların ülkemizde taşınmaz ediniminde sorunlarla karşılaşmamasına yardımcı olması maksadı ile oluşturulmuştur. Bununla birlikte, rehberlik lazım olan profesyonel danışmanlık hizmetlerini kapsamamaktadır. Özellikle Alanyada alım satım yapmak isteyen, Alanyadan mülk edinmek isteyen , Alanyada yatırım yapmak isteyen yabancı vatandaşlar için hukuki hizmet vermekteyiz.
1.Hukuki temel :
2644 sayılı Tapu Kanunu’nun Mayıs ayında yürürlüğe giren 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı aranması uygulaması terk edilmiştir. Ülkemizde taşınmaz ve sınırlı ayni hak ediminizin mümkün olup olmadığı konusunda ülkenizdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarından veya ülkenizin Türkiye’deki temsilciliklerinden bilgi alınabilir. Yabancı gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz satın alırken zarara uğramamaları için aşağıdaki hususlara özen göstermeleri gerekemktedir:
2.Sözleşmelerin resmi şekle uygun olarak düzenlenmesi :
Türkiye’de mevcut mevzuata göre, taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan resmi sözleşmelerin kesinlikle taşınmazın bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüklerinde yapılması lazımdır. Ayrıca, resmi satış öncesinde noter huzurunda “satış vaadi sözleşmesi” imzalanması da olabilir.
Satış sözleşmesi resmi şekilde yapılan taşınmazın mülkiyetinin kazanılması Tapu Müdürlüklerinde yapılacak tescil ile mümkündür.
3. Yabancıların taşınmaz kazanımındaki kanuni sınırlamalar :
A. Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak şartı ile, Türkiye’de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye’de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemez.
B. Yabancıların taşınmaz alımı öncesinde, bölgedeki askeri makamlardan izin alınması da lazımdır. Bahse konu taşınmazın güvenlik bölgesi içinde bulunması durumunda, yabancılara satış işlemi yapılmasının imkanı olamayacağından, bu konunun ödeme yapılmadan önce açıklığa kavuşturulmasında fayda vardır.
4. Pratik bilgiler :
A. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz edinimleri için ilgili tapu sicil müdürlüklerine başvuru sırasında:
-Kimlik belgelerini veya pasaportlarını,
-Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkerelerini,
-Yurt dışından verilen vekaletnameler esas alınarak vekaleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle birlikte vekaletnamelerin aslını veya onaylanmış bir örneğini yanlarında bulundurmaları lazımdır.
B. Satış sözleşmeleri yapılmadan evvel, taşınmazın sınırlı ayni haklarla kayıtlı olup olmadığı, ipotekli veya satışına engel herhangi bir halin bulunup bulunmadığı gibi hususlar ilgili Tapu Dairesinden kontrol edilmesi gerekmektedir.
C. Ülkemizde özellikle Alanyada mülk almak isteyen yabancıların,
- Bahse konu taşınmaz hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan hukuki bağlayıcılığı olan sözleşmeleri imzalamamaları ve ödeme yapmamaları,
-Satıcı şahıs veya firmalar hakkında yeterli araştırma yapmadan işlemlerini başlatmamaları, ciddi ve güvenilir olduklarını ispat edemeyen şahıs veya firmalar ile çalışmamaları uygundur.
Özellikle Alanyada Alım-Satım konusunda herhangi bir anlaşmazlık çıkması durumunda, keyfiyetin yargıya taşınması ve Türk mahkemelerinde dava açılması lazımdır. Türk Dışişleri Bakanlığı ve dış temsilciliklerinin yargı sürecine müdahil olmazlar.
Diğer farklı hukuk davalarında ve hukuki danışmanlılarda olduğu gibi mülk edinme ileilgili davalarda ve hukuki ihitlaflarda, avukat bulundurmak zorunluluğu yoktur. Ancak hukuka uygun şekilde dilekçenin yazılması, açılacak davalarda, herhangi bir kaybın yaşanmaması ve mağdur olunmamasına adına, taşınmaza ilişkin ihitilaflar kapsamında, yabancılar hukukuna ve gayri menkul hukuku alanında bilgisi olan, konusunda deneyimli ve profesyonel hizmet sunan avukat ile tüm hukuki danışmanlık hizmetlerinizi yürütebilir, hukuki danışmanlık alarak, prosedürlerin daha doğru ve akıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
Alanya mülk edinme, Alanya gayri menkul hukuku, Alanya taşınmaz satın alma, alanya avukat, alanya hukuk
Benzer İçerikler
- Tapu İntikali Süreci: Alanya’da Miras Kalan Mülklerin Hukuki İşlemleri
- Alanya’da Gayrimenkul Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hukuki Noktalar
- Alanya Tapu İntikal İşlemleri: Miras ve Veraset İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İkamet İzni Başvurusu ve Reddine Karşı İptal Davası
- Oturma İzni Uzatma Başvurusu
- YABANCILAR İÇİN ŞİRKET KURMA PROSEDÜRÜ
- YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ŞİRKET KURMASI
- YABANCI UYRUKLU OLAN EŞE BOŞANMA DAVASINDA HANGİ ÜLKENİN HUKUKU UYGULANIR?
- Yabancı Uyruklu olan Eşten Boşanma Davası
- YABANCILAR İÇİN TÜRKİYE’DE TAŞINMAZ SATIN ALMA İŞLEMLERİ REHBERİ
- Veraset İlamı ve İntikal İşlemleri
- Miras İntikali Nedir ?
- BOŞANMA TANIMA TENFİZ ( SORU-CEVAP)
- Tanıma ve Tenfiz Davası
- Gayrimenkul Hukuku
- İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE BAZI UYUŞMAZLIK TİPLERİ
- DEPORT(SINIR DIŞI ETME) NEDİR?
- İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE "TANIMLAMALAR" OLMASI NEDEN ÖNEMLİDİR?
- DOĞAL GAZ TÜKETİMİNE İLİŞKİN SİSTEM KULLANIM BEDELLERİ HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
- Yabancılar Hukuku Nedir?
- Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Avukatı
- İKAMET İZİN TÜRLERİ VE VİZE MUAFİYETİ
- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI
- Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Nedir?
- MİRASÇILIK BELGESİ İSTEMİ
- AİLE İKAMET İZNİ
- TANIMA VE TENFİZ DAVASI ÖRNEK DİLEKÇESİ
- DEPORT KARARINA İTİRAZ ÖRNEK DİLEKÇESİ
- DEPORTATION DECISION AND OBJECTION TO DEPORTATION DECISION
- DEPORT KARARI VE KALDIRILMASI