BOŞANMA TANIMA TENFİZ ( SORU-CEVAP)


Yurtdışında boşandım, Türkiye’ de tekrar neden dava(boşanma tanıma ve tenfiz) açmam lazım?

Yurtdışında boşanmış olmanız, ilgili boşanma kararının mevcut olması tek başına yeterli olmamaktadır. Zira yurtdışında yargılama yapılmış olsa dahi gerek kamu kurumları gerekse özel kurum ve kuruluşlar hangi ülkede hangi kanunlara dayanarak yargılama yapıldığını ve Türkiye’de uygulanabilirliğini değerlendirme ve takdir yetkisi bulunmamaktadır.

Bu durumda teknik olarak boşanmanın tanınması ve tenfizi davası açılmış olsa da davanın niteliği gereği ikinci bir yargılama yapmak değildir, ilk yapılan yargılamanın Türk hukuku bakımından uygunluğunun analizi ile hükmü veren makamın onaylanması olarak kabul edilebilir.


Tanıma – tenfiz davası açmak zorunda mıyım?

Boşanmanın tanınması ve tenfizi davası açıp açamayacağınıza karar vermeden önce davanın açılmadığı durumunda meydana gelebilecek olumsuzlukarı ifade etmek gerekir.


Dava açmadığınız takdirde karşılaşma ihtimali olunun bazı problemler;

1-) Taraflar Türk hukuku bakımından hala evli gözükmeye devam ettiğinden dolayı birbirlerine karşı yasal mirasçılık statüleri devam eder. Diğer bir ifade ile, boşandığınız eşiniz sizin mal varlığınız üzerinde hak iddia edebilir.

2-) Tekrar evlenmek istediğinizde ve evlendirme dairesi, nüfus müdürlüğü gibi kurumlara başvuru yaptığınızda evli gözüktüğünüz için tekrar evlenmeniz mümkün değildir. Nüfus cüzdanınızda yer alan medeni hali bekar olarak değiştirilemez.


Yurt dışında ikamet ediyorum, tanıma ve tenfiz davası açtığımda Türkiye’ ye gelip gitmek ve duruşmaları takip etmek zorunda mıyım? Hiç mahkemeye gitmeden dava sonuçlanamaz mı?

Avukatınız aracılığı ile yürüttüğünüz tanıma-tenfiz davalarında mahkemeye gelme mecburiyeti bulunmamaktadır. Bu sebeple günlük yaşamınızdan dönemsel olarak kopmak zorunda kalmayacaksınız.

 

Türk vatandaşlığından çıkıp yabancı bir ülkenin(örn. Almanya) vatandaşlığına geçeceğim. Yurt dışında verilmiş boşanma kararının tanınması davası açmalı mıyım?

Vatandaşlıktan çıktığınızda ve başka bir ülkenin vatandaşı olduğunuzda tekrar evlenmek istediğinizde bazı ülkeler-mesela örnekte belirttiğimiz Rusya- önceki vatandaşlığınız bakımından evlenme ehliyetine sahip olup olmadığınızı Türk makamları aracılığı ile sorgulanır. Bu minvalde hala evli gözüktüğünüz için evlenmeniz mümkün olmaz.


Tanıma-tenfiz davası en kısa ne kadar sürer?

 

Bu dava bakımından süreci esaslı olarak uzatan en önemli etken yurt dışında ikamet eden diğer eşe tebligat gönderme mecburiyetidir. Zira, diğer eşin gıyabında herhangi bir işlem yapılması mümkün değildir. Bu tebligatın bir davada teknik olarak minimum 2 kez gönderilmesi gerekmektedir. Gönderilecek olan tebligatın içeriği o ülkenin diline tercüme ettirilmeli 184 formu doldurulmalı ve gönderilmelidir. Tebligatın gidişi tek başına yeterli değildir. İlgilisine ulaşıp ulaşmadığına ilişkin tebligat parçası dönüşü beklenmektedir. Sadece tebligat hususu nedeniyle dava minimum 4-5 ay uzamaktadır.

En kısa bir biçimde davanızın bitmesini istiyorsanız ve eski eşiniz ile irtibat kurma şansınız var ise onu da Türkiye’ de bir avukata vekâlet vermesi ve dava sürecinin büyük ölçüde kısalacağı durumlarını bilgilendirebilirsiniz.


Tanıma-tenfiz davası açmak için hangi evraklar gerekiyor, neler yapılmalı?

Yabancı mahkemenin verdiği boşanma kararının aslı(Fotokopi olmamalı ve ıslak imza ve mühürlü olmalıdır.

Yabancı mahkemenin boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu gösterir şerh yahut belgenin alınması lazım.(Örn;işbu karar … tarihinde kesinleşmiştir.)

Yabancı mahkeme kararına Lahey sözleşmesi gereğince apostille tasdikinin eklenmesi lazımdır.(Bazı ülkelerle yapılan mütekabiliyet anlaşmaları gereği apostille aranmayabilir.)

Yabancı mahkeme kararının yeminli tercümana Türkçe’ ye çevirtilmesi lazımdır. Yeminli tercümana çevirtilen Türkçe karar konsolosluğa yahut notere onaylatılmalıdır.


Avukata vekâlet verilecek ise konsolosluktan resimli boşanma vekâletnamesi verilmesi gerekir. Vekâletnamede ‘’yurtdışında verilmiş boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz davası açmaya yetki’’ muhakkak bulunması gerekir.

 

 

Alanya Avukat, Alanya Hukuk Bürosu, Alanya İcra Avukatı,Alanya Ceza Avukatı, Alanya Boşanma Avukatı,Alanya Yabancılar ve Vatandaşlık Avukatı,Alanya Gayrımenkul Avukatı,Alanya Hukuk, Alanya Kira Hukuku,Alanya İkamet İzni Danışmanlık, Alanya Gayrimenkul Danışmanı Avukat-Alanya Aile Avukatı, Alanya boşanma avukatı, tanıma tenfiz avukatı, aile mahkemesi, tenfiz davası, tanıma davası, alanya avukat, alanya hukuk

Benzer İçerikler