Yabancı Uyruklu olan Eşten Boşanma Davası


Yabancı Uyruklu olan Eşten Boşanma Davası

Yabancı uyruklu olan eşten boşanma davası, davanın bağlı olduğu hukuk kuralları açısından normal bir boşanma davasından farkı yoktur. Fakat, yabancı uyruklu olan eşinden yurt dışında boşanacak olan kişiler, boşanma davasının açıldığı, görüldüğü ve karara bağlandığı ülkede boşanma kararından sonra Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmaları gerekmektedir. Zira, yabancı ülke mahkemesinden verilen boşanma kararının Türkiye’de hüküm ve sonuç meydana getirebilmesi için ilgili kararın tanınması ve tenfizi gerekmektedir.

İletişim araçlarının çokluğu ve işlevselliğinin artması neticesinde yabancı uyruklu kişilerle evlenenlerin sayısında dciddi bir artış vardır. Yabancı uyruklu olan kişilerle yapılan evliliklerin artması sonucu boşanma sayılarında da artışlar meydana gelmiştir. Yabancı uyruklu olan eşi ile boşanma kararı alan kişiler tarafından boşanma davası süreci merak edilen bir konudur. Yabancı uyruklu olan eşten boşanma davası konusunda açılabilecek iki tür dava vardır: anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası.


Yabancı Uyruklu olan Eş ile Anlaşmalı Boşanma

Tarafların her ikisi de boşanma konusunda aynı fikirde olurlarsa ve boşanmanın mali sonuçlarını ve çocuklara ilişkin konularda uzlaşırlarsa anlaşmalı boşanma davası açarak evlilik birliğini sona erdirebilir. Yabancı uyruklu olan eş ile anlaşmalı boşanma yoluna gidilebilmesi için velayet, nafaka, tazminat gibi konularda anlaşmaları ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlayarak bu konularda anlaştıklarını imza altına almaları lazımdır. Aile mahkemesi, tarafların boşanma talebini uygun gördüğü durumda boşanma kararı verir.


Yabancı Uyruklu Eş ile Çekişmeli Boşanma

Taraflardan biri boşanmak istemiyor veya her iki taraf da boşanmak istemesine rağmen velayet, nafaka, tazminat gibi konularda uzlaşma sağlanamıyorsa, yabancı uyruklu olan eşten boşanma davası olarak çekişmeli boşanma davası yoluna gidilir. Çekişmeli boşanma davası, taraflar ve özellikle çocuklar üzerinde ağır yıpratıcı durumlar meydana getireceğinden, örnek davalarla deneyim kazanmış yetkin bir boşanma avukatından yardım almak süreci en iyi şekilde yönetmek oalcaktır.

Diğer farklı hukuk davalarında olduğu gibi AİLE MAHKEMELERİ’nde açılan davalarda, avukat bulundurmak zorunluluğu yoktur. Ancak hukuka uygun şekilde dilekçenin yazılması, açılacak davalarda, herhangi bir kaybın yaşanmaması ve mağdur olunmamasına adına, AİLE HUKUKU DAVALARI özellikle boşanma davaları kapsamında, aile hukuku bilgisi olan, konusunda deneyimli ve profesyonel hizmet sunan avukat ile tüm hukuki danışmanlık hizmetlerinizi yürütebilir, hukuki danışmanlık alarak, prosedürlerin daha doğru ve akıcı olmasını sağlayabilirsiniz.
 
alanya boşanma avukatı, alanya aile hukuku avukatı, alanya avukat, alanya hukuk

Benzer İçerikler