YABANCI MAHKEME KARARLARININ TANINMASI VE TENFİZİ


                           Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi

Alanya'da faaliyet gösteren Şamil Taş Hukuk Ofisi olarak en çok karşılaştığımız durumlardan birisi de yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizidir. Yabancı mahkeme kararının tanınması ve tenfizi konusuna ihtiyaç, Alanya'ya çok fazla yabancı vatandaşın yerleşmesi ve hatta vatandaşlık alması sebep olmuştur. Kendi ülkesinde evlenen, mahkeme kararı ile boşanan ve diğer ilgili mahkeme kararlarının Türkiye'de de geçerli olabilmesi için birçok yabancı vatandaş yabancı mahkeme kararlarının tanınma ve tenfizi kanun yoluna başvurmaktadır. Alanya'da faaliyet gösteren Şamil Taş Hukuk Bürosu olarak bu konuyu izah etmeye çalışacağız. Vatandaşlık ve yabancılar hukuku alanında Alanya avukatlarının en sık karşılaştığı konulardan birisidir.

            

                  Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi Nedir?

Mahkeme kararları kural olarak sadece verildikleri ülkede etkili olup hüküm ve sonuç doğururlar. Yabancı bir ülke mahkemesi tarafından verilmiş kararın Türkiye’de hüküm ve sonuç doğurabilmesi için Türkiye’de tanınması ve tenfizi gerekmektedir.

Uluslararası ilişkilerin artması, özellikle yabancı unsurlu evliliklerde uyuşmazlıklar başta olmak üzere birçok özel hukuk problemlerine sebep olmaktadır. Her devlet kendi mahkemelerinin verdiği kararlarla ülke menfaatini korumaya çalışırken, bununla birlikte kişilerin haklarına saygı kurallarını da gözetmek durumundadır. Egemen devletlerin kendi mahkemelerinin verdiği kararların etkisi o ülke ile sınırlıdır. Yabancı mahkeme kararlarının verildiği ülke dışında kabul edilmesi, hüküm ve sonuç doğurması ise kararın tanınması ve tenfizi ile mümkündür. Kural olarak tanıma ve tenfiz açılacak başka bir dava ile gerçekleştirilebilir. Bu davaların neticesinde tanıma veya tenfiz kararı verilmesiyle beraber yabancı mahkeme kararı, yerel mahkeme kararı kuvvet ve niteliğini kazanır.

Türk tanıma ve tenfiz hukukuna göre, her tenfiz kararı, aynı zamanda tanıma kararını da kapsar. Diğer bir ifade ile, tenfizine karar verilen yabancı mahkeme ilamı aynı zamanda Türk Hukukunca tanınmış da olmaktadır.

Tanıma: Yabancı mahkeme ilâmının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi Kararın Türk Mahkemelerince tanınması sağlandıktan sonra karar, Türk Mahkemelerince verilmiş sayılacaktır. Tanıma halinde, yabancı ilamın kesin hüküm ve kesin delil etkisi, yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade edecektir.

Tenfiz: Yabancı mahkemelerce verilmiş olan ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamlar, yetkili Türk Mahkemesi tarafından tenfiz kararının verilmesiyle Türkiye’de icra olunabilecektir. Özetle tenfiz kararıyla beraber yabancı ülkede verilmiş kararın, Türkiye’de icrası sağlanabilmektedir. Böylece yabancı ülkede verilmiş ve tanıma kararıyla birlikte kesin hüküm etkisine haiz nitelik kazanmış karar tenfiz kararıyla da birlikte icra kuvvetine sahip olacak ve doğrudan doğruya icrası mümkün olacaktır.

Yabancı mahkemelerin kararının Türkiye yerel mahkemesinde tanınması ve tenfizi, kararın Türkiye’de hüküm ve sonuç doğurabilmesi için zorunludur.

Tanıma ve tenfiz kararını verecek yetkili mahkeme, dosyanın esası ile alakalı inceleme ve araştırma yapmamaktadır. Mahkeme yalnızca kanunda yer alan, tanıma ve tenfize ilişkin şartların gerçekleşip gerçekleşmediği hususunda sınırlı bir inceleme ve araştırma yapmaktadır. Buna revizyon yasağı denmektedir. Yabancı ülkede kanunun nasıl uygulandığı, doğru uygulanıp uygulanmadığı Türkiye mahkemelerini ilgilendirmemektedir.


                    TANIMA VE TENFİZDE GÖREVLİ-YETKİLİ MAHKEME

Tanıma ve tenfiz kararları hakkında görevli mahkeme asliye mahkemesidir.

Bu kararlar kendisine karşı tenfiz istenen kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sakin olduğu yer mahkemesinden, bunlar mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir Mahkemelerinden birinden istenebilir. 

Alanya'da ikamet eden bir yabancı vatandaşın tanıma veya tenfiz istemi varsa Alanya Asliye hukuk mahkemesinde tanıma veya tenfiz isteminde bulunabilir. Şamil Taş Hukuk Bürosu olarak vatandaşlık ve yabancılar hukuku alanında yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Hak kaybına uğramamak için ve sürecin hızlı bitirilmesi için alanında ehil bir avukat yardımı almak oldukça önemlidir.


                             TANIMA VE TENFİZDE YARGILAMA USULÜ

Tanıma ve tenfiz istemine ilişkin dilekçe, duruşma günü ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. İstem, basit yargılama usulü hükümlerine göre incelenerek karara bağlanır.

Karşı taraf ancak bu bölüm hükümlerine göre tenfiz şartlarının bulunup bulunmadığını veya yabancı mahkeme ilâmının kısmen veya tamamen yerine getirilmiş yahut yerine getirilmesine engel bir neden ortaya çıkmış olduğunu öne sürerek itiraz edebilir.


                                        TANIMA VE TENFİZDE TARAFLAR

Kararın tanıma veya tenfiz edilmesinde hukuki yararı bulunan herkes tanıma veya tenfiz isteminde bulunabilir. Tanıma ve tenfiz istemi dilekçe ile olur. Dilekçede aşağıdaki hususlar yer alır:

-Tanıma veya tenfiz isteminde bulunan, karşı tarafın ve varsa kanunî temsilci ve vekillerinin ad, soyad ve adresleri.

-Tanıma veya tenfiz konusu kararın hangi devlet mahkemesinden verilmiş olduğu ve mahkemenin adı ile ilâmın tarih ve numarası ve kararın özeti.

-Tanıma veya tenfiz, kararın bir kısmı hakkında isteniyorsa bunun hangi kısım olduğu.

Konu ile alakalı daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için Alanya avukatlık ofisi Şamil Taş Hukuk ofisi ile iletişime geçebilirsiniz. Avukatlık ofisimiz her türlü hukuki desteği sağlamaya hazırdır. 

                                                                                             

                                                      YARGITAY KARARLARI


Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2016/20654E. 2018/10592K. 

‘..Bu durumda, yabancı mahkemelerce verilen nafakaya ilişkin ilamların Ülkemizde icra edilebilmesi için Türk mahkemelerince verilecek bir kararla tanınması ve tenfizi ulusal ve uluslararası mevzuata göre zorunlu bulunduğundan; mahkemece, işin esasına girilerek oluşacak sonuç dairesinde hüküm kurulması gerekirken; belirtilen uluslararası sözleşme hükümlerine göre nafakaya ilişkin yabancı mahkeme ilamını Türkiye’de doğrudan icra ettirebilme imkanı bulunan davacının tanıma ve lenfiz talep etmesinde hukuki yararı bulunmadığı gerekçesiyle, yazılı şekilde davanın reddine ilişkin hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir…’


Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2010/7122E. 2011/5353K.

“Yabancı kararla ilgili tanıma ve tenfiz kararı verilmedikçe veya bu yönde açılan dava reddedildiği takdirde o karar, Türkiye’de Türk hukuk sistemi açısından hukukî sonuç doğurmaz.”


Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu 2010/1E. 20112/1K.

“Tenfiz hâkiminin yabancı mahkeme ilamının maddi hukuk bakımından doğruluğunu inceleme ve değerlendirme yetkisi yoktur. Bu yasak çerçevesinde, tenfiz hakiminin ilamda mevcut olan bir gerekçeyi inceleyip değerlendirmesi de söz konusu olamaz. İlamda bir gerekçenin bulunması veya bulunmaması ilamda yer alan hükmün kamu düzenine aykırılığını belirlemede önem taşımamaktadır. Anayasanın 141. maddesinin yargılama usulüne ilişkin olarak koyduğu ilkelerin, münhasıran Türk mahkemeleri için geçerli olacağı açık ve tartışmasızdır. Yabancı mahkeme ilamının hüküm fıkrasının uygulanmasıyla, kamu düzenine aykırı sonuçları doğuracak yabancı mahkeme kararlarının tenfizi olanaklı değildir. Yabancı mahkeme kararlarının salt gerekçesinin bulunmamasının kesinleşmiş yabancı mahkeme kararının tenfizine engel olmayacağı ve bu hususun 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 54/c maddesi anlamında kamu düzenine açıkça aykırılık sayılmayacağına karar verilmiştir.”








İkamet, oturum izni, tanıma ve tenfiz, yabancı mahkeme kararının tanıma ve tenfizi, tanıma, tenfiz, vatandaşlık, yabancı, Alanya avukat, Alanya hukuk ofisi, Alanya avukatlık ofisi, Alanya avukat, Alanya lawyer, Alanya ikamet izni, Alanya hukuk ofisi, Alanya hukuk bürosu, Alanya Avukat, Alanya hukuk bürosu, Alanya icra avukatı, Alanya ceza avukatı, Alanya boşanma avukatı, Alanya yabancılar ve vatandaşlık avukatı, Alanya gayrımenkul avukatı, Alanya hukuk, Alanya kira hukuku, Alanya ikamet izni danışmanlık, Alanya gayrimenkul danışmanı avukat, Alanya tazminat avukatı

Benzer İçerikler