Veraset İlamı ve İntikal İşlemleri
Veraset İlamı: Mirasçılık Belgesi ve İntikal İşlemleri
Veraset ilamı diğer bir ifade ile mirasçılık belgesi miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve pay oranlarının ne kadar olduğunu gösteren belgedir. Miras paylaşımı ve intikal işlemleri için resmi kurum ve kuruluşlar mirasçılık belgesinin sunumunu isteyecektir.
Veraset İlamı Nedir?
Peki, mirasçılık belgesi nedir yani veraset ilamı nedir? Veraset ilamı mirasçılara verilen bir belgedir ve miras bırakanın ölümünden sonra mirasçıların miras üzerinde hangi oranda hakları ve payları olduğunu gösteren belgedir. Bu sebeple önemli bir belgedir. Zira mirasçılara veraset ilamında yer alan hakları ve payları oranında mirasları dağıtılır. Dolayısıyla veraset ilamı mirasın paylaşımını doğrudan etkilediği için hukuki açıdan önemlidir.
Veraset İlamı Nasıl Alınır?
Mirasçılık belgesi nasıl alınır? Veraset İlamının alınmasının iki yolu vardır. Bu iki yol da mirasçılık belgesinin alındığı kamu kurumları farklıdır. Miras bırakanın ölümünden sonra mirasçıları veraset ilamını noter kanalıyla alabildiği gibi Sulh Hukuk Mahkemesine de başvuru yapılarak alınabilir.
Veraset İlamı Belgesi TMK’nın ‘’Mirasçılık Belgesi’’ başlıklı 598. maddesinde düzenlenmiştir. Nitekim kanunda da nasıl alınacağı ifade edilebilir.
Veraset İlamı-Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır?
Peki, mirasçılık belgesi nereden nasıl alınır? Evvela karşımıza çıkan bu yol aynı zamanda en kısa yoldur. Veraset ilamı için evvela notere başvurulabilir. Fakat noterlerin ‘’Noterlik Kanunu’na’’ göre veraset ilamını verme yetkisi sınırlandırılmıştır. Ayrıca belirli şartlar mevcuttur.
Bu şartlardan biri mirasçıların hepsinin Türkiye’de ikamet ediyor olması lazım. İkinci şart olarak da mirasçılar yabancı uyruklu kişiler olmaması gerekiyor. Eğer mirasçılardan birinin bile Türkiye’de ikamet etmiyorsa veya yabancı uyruklu biri ise o zaman noterler bu durumda mirasçılık belgesi vermeyecektir.
Çoğu zaman uygulamada kısa yol olması sebebiyle mirasçılar tarafından bu yol tercih edilir. Zira diğer yol olan Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurma alternatifi Mahkemelerin yoğun olmasından dolayı pek tercih edilmemektedir.
Fakat şunu da belirtmekte fayda vardır; noterlikten alınan veraset ilamına, belgenin alınması için başvuran mirasçının ya da belgedeki oranlardan dolayı haklarının ihlal edildiğini düşünen mirasçıların itirazları var ise Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunma hakları vardır. Yani mirasçıların noterlikten alınan mirasçılık belgesine itiraz hakları da mevcuttur.
Aynı zamanda noterlikten alınan veraset ilamının süresi yoktur. Noter tarafından mirasçılık belgesi mirasçılara süresi olmadan verilir.
Mirasçılık Belgesinin Sulh Hukuk Mahkemesinden Alınması
Tüm mirasçıların birlikte başvurabileceği gibi tek bir mirasçının da başvurmasıyla mahkeme yoluyla mirasçılık belgesi alınabilir. Bu yolun noter kanalıyla alınması yolundan biraz daha uzun sürme ihtimali mevcuttur. Zira mahkemelerin iş yoğunluğu çok fazladır. Ancak yine de başvuru durumunda normal yargılamadan ziyade daha kısa bir zaman içerisinde değerlendirme sonucuna bağlı veraset ilamı verilmektedir. Mahkeme iş yoğunluğuna bağlı olarak 1 hafta da verebildiği gibi 1 ay sonrasında da kararı verebilir.
Mirasçılar hangi yolu seçerse seçsin mirasçılık belgesi için başvuruda bulunurken bazı belgeleri hazır etmeleri lazımdır.
Benzer İçerikler
- Tapu İntikali Süreci: Alanya’da Miras Kalan Mülklerin Hukuki İşlemleri
- Alanya’da Gayrimenkul Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hukuki Noktalar
- Alanya Tapu İntikal İşlemleri: Miras ve Veraset İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İkamet İzni Başvurusu ve Reddine Karşı İptal Davası
- Oturma İzni Uzatma Başvurusu
- YABANCILAR İÇİN ŞİRKET KURMA PROSEDÜRÜ
- YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ŞİRKET KURMASI
- YABANCI UYRUKLU OLAN EŞE BOŞANMA DAVASINDA HANGİ ÜLKENİN HUKUKU UYGULANIR?
- Yabancı Uyruklu olan Eşten Boşanma Davası
- YABANCILAR İÇİN TÜRKİYE’DE TAŞINMAZ SATIN ALMA İŞLEMLERİ REHBERİ
- Veraset İlamı ve İntikal İşlemleri
- Miras İntikali Nedir ?
- BOŞANMA TANIMA TENFİZ ( SORU-CEVAP)
- Tanıma ve Tenfiz Davası
- Gayrimenkul Hukuku
- İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE BAZI UYUŞMAZLIK TİPLERİ
- DEPORT(SINIR DIŞI ETME) NEDİR?
- İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE "TANIMLAMALAR" OLMASI NEDEN ÖNEMLİDİR?
- DOĞAL GAZ TÜKETİMİNE İLİŞKİN SİSTEM KULLANIM BEDELLERİ HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
- Yabancılar Hukuku Nedir?
- Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Avukatı
- İKAMET İZİN TÜRLERİ VE VİZE MUAFİYETİ
- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI
- Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Nedir?
- MİRASÇILIK BELGESİ İSTEMİ
- AİLE İKAMET İZNİ
- TANIMA VE TENFİZ DAVASI ÖRNEK DİLEKÇESİ
- DEPORT KARARINA İTİRAZ ÖRNEK DİLEKÇESİ
- DEPORTATION DECISION AND OBJECTION TO DEPORTATION DECISION
- DEPORT KARARI VE KALDIRILMASI