İKAMET İZNİ BAŞVURUSU


                                     Kısa Dönem İkamet İzni   

Kanunda mevcut olan şartları taşıyan yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de vize  süresinden daha uzun bir süre kalmak için başvurduğu ikamet izni türüne kısa dönem ikamet izni denir. Kısa dönem oturma izni için başvuruda bulunurken Türkiye’de kalma nedenlerinin belgelenmesi çok önemlidir. Bu sebeple süreci iyi bilen bir avukat ile çalışmak oldukça önemlidir. Özellikle Alanya gibi yoğun ikamet izni başvurularının olduğu bir yerde hak kaybına uğramamak için belgelerin eksiksiz olması önemlidir. 

Türkiye hukuk sisteminde kısa dönem ikamet iznine ilişkin düzenlemeler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 31 ve devamında mevcuttur. Ayrıca ilgili kanunun uygulanmasına ilişkin Yönetmelik de mevcuttur.

Oturma izni başvurularında dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntı bulunmaktadır. Alanyada şahit olduğumuz bireysel başvurularda yapılan hatalar nedeniyle birçok kişi hak kaybına uğramaktadır. Bu tür hatalara maruz kalmamak için yapılan işlemlerin eksiksiz yapılması veya alanında iyi bir avukat ile çalışılması gerekmektedir. Alanyada faaliyet gösteren Şamil Taş Hukuk Bürosu ikamet izni ile alakalı da hizmet vermektedir. 

     

                              Kısa Dönem İkamet İzni Kimlere Verilir?

Kısa dönem ikamet izninden kimlerin yararlanabileceğine ilişkin düzenleme Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 31’de yer almaktadır. Madde düzenlemesine göre bu ikamet izni türünden faydalanabilecek kişiler çeşitli gruplar halinde sıralanmıştır. Lakin bu yazımızda Alanya avukatı olarak Alanyada en çok şahit olduğumuz kişi gruplarını izah edeceğiz. 

1-Türkiye’de Taşınmazı Bulunan Yabancılar

2-Turizm Amacıyla Gelen Yabancılar

3-Türkiye’de Çalışmayan Ancak Belirli Bir Kapsamda Yatırım Yapan Yabancılar

                          

                                     Kısa Dönem İkamet İzni Şartları

Kısa dönem oturma izni verilmesi için aranan şartlara ilişkin düzenlemeye Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 32’de yer verilmiştir. Bu düzenlemeye göre kısa dönem ikamet izni için aranan şartlar şu şekilde sıralanabilir: 

-Başvuruda bulunurken yukarıda sıralanan gerekçelerden birini veya birkaçını öne sürerek talepte bulunmak,

-Başvuruda gösterilen gerekçe ile ilgili belge ve bilgileri ibraz etmek,

-Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyen yabancılardan olmamak,

-Genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarını sağlayabilir durumda olmak,

-Talep edilmesi halinde ikamet ettiği ülkenin yetkili mercileri tarafından düzenlenmiş olan adli sicil kaydını gösterir belgeyi ibraz etmek,

-Türkiye’de hangi adreste kalacağına ilişkin bilgileri ibraz etmek.

Kısa dönem ikamet izni için olması gereken koşullar yukarıdaki gibidir. Bu koşullardan birinde eksiklik olması halinde başvurunun reddedilmesi veya var olan ikamet izninin iptal edilmesi sebebi ile başvurucular hak kaybı yaşayabilir. Bazı hallerde şartlar oluşmasına rağmen idarenin hatalı değerlendirmesi sonucu başvuran kişi hak kaybına uğrayabilir. Tüm bu ifade edilenler dikkat edilmesi gereken süreçlerdir. Bu sebeple başvuran kişinin en başından itibaren eksiksiz takip etmesi gerekir.

                   

           Kısa Dönem Oturma İzni Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunurken hazır edilmesi gereken birçok belge bulunmaktadır. Bu belgeler şöyle ifade edilebilir;

-Başvuru yapıldığına dair başvuru formu,

-Yabancı uyruklu kişiye ait pasaport örneği,

-Biyometrik fotoğraf(Son 6 ay içinde çekilmiş),

-Gerekli harçların ödendiğine dair makbuz veya belgeler(Vergi Dairesine yatırılması gerekir)

-Türkiye’de kaldığı süre boyunca yeterli ve düzenli maddi imkanının bulunduğuna dair beyan(Sadece kağıt üzerinde beyan edilmesi yeterlidir.)

-Sağlık sigortası(En kolay yöntemi, özel sağlık sigortası şirketlerinden yaptırmaktır.)

-İkamet izninin verilmesi halinde kalınacak yeri gösterir belge, (Ev kendine aitse tapu, değilse kira sözleşmesi),(Bu işlem belediyede numarataj alımı ile yapılır.)

-Vekil aracılığı ile yapılan başvurularda avukat vekaletnamesi.


Alanyada yapılan ikamet başvuruları oldukça yoğun olduğu için işinin ehli bir Alanya avukatı ile çalışmak süreci oldukça hızlandıracaktır. Alanyada faaliyet gösteren Şamil Taş Hukuk Bürosu, çeşitli hukuk uyuşmazlıklarında olduğu gibi kısa dönem oturma izni başvurusu için de müvekkillerine ve danışanlarına hizmet vermektedir. 


 

 

Alanya avukat, Alanya lawyer, Alanya ikamet izni, Alanya hukuk ofisi, Alanya hukuk bürosu,Alanya avukat, Alanya hukuk bürosu, Alanya icra avukatı,Alanya ceza avukatı, Alanya boşanma avukatı,Alanya yabancılar ve vatandaşlık avukatı,Alanya gayrımenkul avukatı,Alanya hukuk, Alanya kira hukuku,Alanya ikamet izni danışmanlık, Alanya gayrimenkul danışmanı avukat, Alanya tazminat avukatı

Benzer İçerikler