Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Şartları ve Gerekli Belgeler
Alanya'da faaliyet gösteren avukatlık ofisimiz olarak en sık karşılaştığımız konulardan birisi de yatırım yolu ile Türk vatandaşlığı kazanmaktır. Alanyadan taşınmaz alan birçok yabancı vatandaş, Türk vatandaşlığı da almak istemektedir. Alanya avukatı olarak Alanyada vatandaşlık ve yabancılar hukuku alanında en sık karşılaştığımız konulardan olan yatırım yolu ile Türk vatandaşlığı kazanma konusunu ifade edeceğiz.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak İçin Gereken Şartlar
Türkiye, yabancıların vatandaşlık alma konusunda en çok talep gösterdikleri ülkelerdendir. Döviz kurlarındaki hareketlilikten dolayı yatırım yoluyla Türk vatandaşı olmak avantajlı bir tercihtir.
Bakanlar Kurulu, Türk vatandaşlığı kazanmak için 6 farklı yatırım türü belirlemiştir ve seçme hakkını yatırım yapacak kişiye bırakmıştır. Yatırımın hangi mülk üzerinde ve ne kadar miktarda olacağı konusu ile alakalı usul ve esaslar, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Yabancı İşler Daire Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgelerle belirlenmiştir.
Türk Vatandaşlığı Kazanmak İçin Aranan Şartlar
Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 11. maddesi kapsamında Türk vatandaşı olmak isteyen yabancılarda bazı koşulların bulunması lazımdır. Söz konusu durum, 11. maddede ifade edilmektedir: “Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen bir yabancı, bu Kanunda belirtilen şartları taşıması halinde yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilir. Ancak, aranan şartları taşımak vatandaşlığın kazanılmasında kişiye mutlak bir hak sağlamaz.”
Türk vatandaşlığı başvuru şartları:
-Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
-Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak,
-Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak,
-Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak,
-Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak,
-Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek,
-Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak,
-Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Alma
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı vatandaşlar, 19.09.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 106 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ve son olarak 7.12.2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 418 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yapılan değişikliklerden birini sağladığı takdirde Türk vatandaşlığı almaya hak kazanacaktır.
Lakin biz bu yazımızda en sık karşılaştığımız yatırım türü olan taşınmaz satın alımı ile Türk vatandaşlığı konusunu ifade edeceğiz.
Taşınmaz Satın Alımı ile Türk Vatandaşlığı
En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç (3) yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı [değişiklik öncesi işbu tutar en az 1.000.000 Amerikan Doları’ydı] veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç (3) yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilmelidir.
Alanya'da en çok karşılaştığımız yatırım yolu ile vatandaşlık alıma, taşınmaz satın alımı ile Türk vatandaşlığı almaktır. Alanyada faaliyet gösteren avukatlık ofisimiz için yatırım türlerinden en uygun olduğunu düşündüğümüz taşınmaz satın alımı ile Türk vatandaşlığı almaktır.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusunun Değerlendirilmesi ve İtiraz
-Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığını kazanmak için yukarıda anlatılan süreci izlenmesinin ardından, hangi yatırım yoluyla vatandaşlık kazanma söz konusu ise uygunluk belgesi alabilmek adına, değerlendirmeye yetkili makamca uygunluk belgesi verilmesinin ardından, değerlendirilmesini Cumhurbaşkanının takdirine sunar. Bu değerlendirme sürecinde kişi ilgili kolluk birimlerince parmak izi tanımlatmaya ve mülakat görüşmesine çağrılır. Sonuç olarak kabul veya ret kararını verecek olan kişi Cumhurbaşkanıdır.
-Başvuru süresi içerisinde bakanlık veya farklı bir kamu kurumunun kararlarına karşı idare mahkemelerinde iptal davası açma yolu, hukuki işlemin hukuka aykırı olduğunu düşünen kişiye karşı açıktır.
-Burada dava açma süresi istisnai durumlar hariç 60 gündür.
-Cumhurbaşkanının kararlarına karşı itirazları İlk Derece Mahkemesi sıfatıyla görmeye yetkili makam Danıştay olduğundan, Cumhurbaşkanının kararına karşı itiraz Danıştay’a yöneltilir.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanma Kimleri Kapsar?
-Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca sonradan vatandaşlık kazanılması halinde, vatandaşlık hakkı eşe sirayet etmez. Ancak yatırım yoluyla kazanılan vatandaşlık hali istisnadır.
-Türk Vatandaşlığı Kanunu Madde 12’ye göre kısa dönem ikamet izni alanlar Cumhurbaşkanı kararı ile vatandaşlık kazanabilir. Cumhurbaşkanı tarafından kapsamı belirlenen yatırımlar sayesinde vatandaşlık kazanan kişinin kendisinin ve eşinin veya eşinin ergin olmayan çocuğu da vatandaşlık kazanır.
-Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmanın en büyük ayrıcalıklarından biri de vatandaşlığın eşe, öz-üvey çocuklara sirayet etmesidir.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusunda Masraflar
Yatırım yoluyla vatandaşlık kazanmada bütün yatırım seçeneklerinde birçok başvuru gerekmekte ve haliyle her işlem için ödeme artmaktadır. Genel olarak ödenen kalemler;
-Hizmet bedeli
-Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılan tespit masrafları
-Zorunlu deprem sigortası ücreti
-Tercümanlık Ücreti
-Noter giderleri
-Tapu Harcı
-Avukatlık Hizmeti Ücreti
-Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Avukatı
Alanya'da faaliyet gösteren Şamil Taş Hukuk Bürosu olarak “Türk Vatandaşlığı Hukuku” ve “Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı” alanında, Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça dillerinde müvekkillerimize Alanya Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Avukatı olarak hizmet vermekteyiz. Ulusal ve Uluslararası partnerlerimiz ile siz müvekkillerimize gelecekte en kaliteli hizmeti vermeyi umuyoruz. Türk Vatandaşlığı Avukatına ihtiyacınız olması halinde iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Alanya avukat, Alanya lawyer, Alanya ikamet izni, Alanya hukuk ofisi, Alanya hukuk bürosu,Alanya avukat, Alanya hukuk bürosu, Alanya icra avukatı,Alanya ceza avukatı, Alanya boşanma avukatı,Alanya yabancılar ve vatandaşlık avukatı,Alanya gayrımenkul avukatı,Alanya hukuk, Alanya kira hukuku,Alanya ikamet izni danışmanlık, Alanya gayrimenkul danışmanı avukat, Alanya tazminat avukatı, yatırım yolu ile türk vatandaşlığı,Türk vatandalığı almak için yatırım, Türk vatandaşlığı alma, Türk vatandaşlığı başvurusu yapmak,
Benzer İçerikler
- Tapu İntikali Süreci: Alanya’da Miras Kalan Mülklerin Hukuki İşlemleri
- Alanya’da Gayrimenkul Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hukuki Noktalar
- Alanya Tapu İntikal İşlemleri: Miras ve Veraset İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İkamet İzni Başvurusu ve Reddine Karşı İptal Davası
- Oturma İzni Uzatma Başvurusu
- YABANCILAR İÇİN ŞİRKET KURMA PROSEDÜRÜ
- YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ŞİRKET KURMASI
- YABANCI UYRUKLU OLAN EŞE BOŞANMA DAVASINDA HANGİ ÜLKENİN HUKUKU UYGULANIR?
- Yabancı Uyruklu olan Eşten Boşanma Davası
- YABANCILAR İÇİN TÜRKİYE’DE TAŞINMAZ SATIN ALMA İŞLEMLERİ REHBERİ
- Veraset İlamı ve İntikal İşlemleri
- Miras İntikali Nedir ?
- BOŞANMA TANIMA TENFİZ ( SORU-CEVAP)
- Tanıma ve Tenfiz Davası
- Gayrimenkul Hukuku
- İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE BAZI UYUŞMAZLIK TİPLERİ
- DEPORT(SINIR DIŞI ETME) NEDİR?
- İNŞAAT SÖZLEŞMELERİNDE "TANIMLAMALAR" OLMASI NEDEN ÖNEMLİDİR?
- DOĞAL GAZ TÜKETİMİNE İLİŞKİN SİSTEM KULLANIM BEDELLERİ HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ
- Yabancılar Hukuku Nedir?
- Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Avukatı
- İKAMET İZİN TÜRLERİ VE VİZE MUAFİYETİ
- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI
- Yabancılar ve Vatandaşlık Hukuku Nedir?
- MİRASÇILIK BELGESİ İSTEMİ
- AİLE İKAMET İZNİ
- TANIMA VE TENFİZ DAVASI ÖRNEK DİLEKÇESİ
- DEPORT KARARINA İTİRAZ ÖRNEK DİLEKÇESİ
- DEPORTATION DECISION AND OBJECTION TO DEPORTATION DECISION
- DEPORT KARARI VE KALDIRILMASI