Denizlerdeki işveren – işçi ilişkileri, tamamen kendi hukuki kurallarına sahiptir. Bu kurallar deniz iş hukuku ile belirlenir. Normal kara ticaretindeki işçi işveren hak ve yükümlülükleri temel olarak burada da mevcuttur ancak ayrıntıya girildiği zaman farklı şart ve hükümlere sahip olduğu görülür.
854 sayılı Deniz İş Kanunu, deniz göl ve akarsularda Türk Bayrağı taşıyan gemiler ve bunların çalışan ve işverenleri için düzenlenmiş bir kanundur. Deniz iş hukuku ile uyuşmazlıklara bu kanun ve buna bağlı çıkarılan yönetmelik düzenlemeleri uygulanır.
Biz de bu düzenlemeler etrafında ve uygulamadaki işleyişi göz önünde bulundurarak sizlere deniz iş hukuku hakkında genel bir çerçeve çizeceğiz. Bazı kavramları izah edeceğiz. Deniz çalışanlarının kanundaki adı gemi adamıdır ve Deniz İş Kanunu yalnızca belirli gemi ve çalışanlara uygulanır.
Deniz İş Hukuku’na Göre Gemi Adamı Nedir → Bir gemide hizmet akdi ile (iş sözleşmesi ile) çalışan tayfa hukuken gemi adamı olarak kabul edilir. Kaptan, zabit ve diğer bütün çalışanlar gemi adamıdır ve kanunun gemi adamına tanıdığı hak ve yükümlülüklere sahip olur. Güverte sınıfı tayfalar, miço, gemici, usta demirci, güverte lostromosu, makine sınıfı tayfalar, silici, yağcı, makine lostromosu, yardımcı hizmet sınıfı tayfalar, kamarot, aşçı ve bunlar gibi diğer çalışanlar tayfadan yani gemi adamından sayılıyor.
Deniz İş Kanunu Kimlere Uygulanır → 854 sayılı Deniz İş Kanunu; deniz, göl ve akarsularda Türk Bayrağı ile seyreden ve 100 veya üzerinde grostonilatoya sahip gemilerde çalışan gemi adamlarına ve bunların işverenlerine uygulanır. Yani en temel iki unsur Türk Bayrağı taşıma ve geminin en az 100 grostonilato büyüklüğünde olmasıdır. Groston, bir gemi büyüklük birimidir ve uluslararası kuruluşlarca geminin bu büyüklüğü belirlenir.
Belirtmemiz gerekir ki eğer aynı işveren en az 5 tane gemi işletiyorsa artık bu gemilerin büyüklüğü önemli değildir. Çok küçük dahi olsalar Deniz İş Kanunu’na tabi olur. Ayrıca sandal, şat, salapurya gibi araçlar da deniz iş hukuku açısında gemi olarak kabul ediliyor.
Yabancı Gemi Adamları → Yabancı uyruklu ama Deniz İş Kanunu kapsamındaki gemilerin yabancı çalışanlarına bu kanun hükümlerinin uygulanabilmesi için ilgili yabancı Devlet, Türk çalışanlara aynı hakları tanıyor olmalıdır. Yani mütekabiliyet esası çerçevesinde Deniz İş Kanunu hükümleri yabancı gemi adamlarına da uygulanabiliyor.
Aşağıda gemi adamının hak ve yükümlülükleri ile işverenin hak ve yükümlülüklerinden bahsedeceğiz. Bu hak ve yükümlülüklerin önemli olan bazıları hakkında önemli ayrıntılara değineceğiz. Deniz iş hukuku kuralları oldukça önemli ayrıntılara sahiptir, bu nedenle yazımızı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.
Alanya Avukat, Alanya Hukuk Bürosu, Alanya İcra Avukatı,Alanya Ceza Avukatı, Alanya Boşanma Avukatı,Alanya Yabancılar ve Vatandaşlık Avukatı,Alanya Gayrımenkul Avukatı,Alanya Hukuk, Alanya Kira Hukuku,Alanya İkamet İzni Danışmanlık, Alanya Gayrimenkul Danışmanı Avukat-Alanya Aile Avukatı,Alanya İşçi Avukatı, Alanya İş Davası, Alanya Mevsimlik İşçi, Alanya İş Hukuku, Alanya En İyi İş Davası Avukatı,Alanya Kira Avukatı,Alanya Site Yönetimi Avukatı, İstanbul Deniz İş Hukuku Avukatı, Gemi Adamı Alacakları
Destek verdiğimiz Tüm Hizmetler
- Bilişim Ve Teknoloji Hukuku
- Vatandaşlık Ve Yabancılar Hukuku
- Kişisel Verilerin Korunması - KVKK
- E-Ticaret Hukuku
- Sosyal Medya Hukuku
- Alanya Gayrimenkul Avukatı
- Tazminat Davası / Tazminat Hukuku
- İcra ve İflas Hukuku
- Kentsel Dönüşüm Uygulamaları
- Miras Hukuku
- Tüketici Hukuku
- Aile Hukuku
- Gayrimenkul Hukuku
- Deniz İş Hukuku
- İş Hukuku
- Ceza Hukuku
- Şirketler Hukuku ve Kurumsal Yönetim